CCOO del Hábitat | 13 abril 2024.

És imperatiu ratificar el conveni 189 de l'OIT

  CCOO de l'Hàbitat de Catalunya reclama la inclusió de les Treballadores de la Llar al Règim General de la Seguretat Social i la ratificació immediata del conveni 189 de l'OIT

  30/03/2022.

  URL | Código para insertar

  Amb motiu de la celebració del 30 de març, Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, des de CCOO de l'Hàbitat de Catalunya denunciem que la normativa laboral actual aplicable al sector margina les treballadores de la llar i les cures en ubicar-les en un sistema especial dins del Règim general de la Seguretat Social que les discrimina, ja que manté l'acomiadament per desistiment, que de fet és un acomiadament lliure; les exclou de la prestació per desocupació; de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, amb les conseqüències que això té per a la salut, així com del Fons de Garantia Salarial.

  Per això instem el Govern de l'Estat a iniciar aquest procés de diàleg social i accelerar els tràmits de la ratificació del Conveni 189 de l'OIT sobre el treball decent de les treballadores i els treballadors de la llar. Volem recordar que aquesta ratificació és un dels compromisos recollits als acords de govern a l'Estat espanyol. En aquest context, 25 països del món ja han estat ratificats, entre els quals hi ha Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Portugal i Irlanda, en el marc de la Unió Europea.

  Aquesta ratificació hauria de comportar, entre altres qüestions, l'eliminació del sistema especial de la llar i la plena equiparació dels drets laborals i de Seguretat Social de les treballadores i treballadors de la llar als dels treballadors i treballadores del Règim General de la Seguretat Social .

  Des de CCOO de l'Hàbitat de Catalunya reiterem que moltes d'aquestes treballadores són estrangeres i una part important es troba sense autorització administrativa, caldria una important i profunda flexibilització dels requisits previstos a la Llei d'Estrangeria per accedir i mantenir la situació de regularitat administrativa.

  El 24 de febrer de 2022, el TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) va resoldre que la normativa espanyola contravé el Dret de la Unió Europea, en la mesura que aquesta disposició situa les treballadores de la llar en desavantatge particular respecte dels la resta de treballadors i no està justificada per factors objectius i aliens a qualsevol discriminació per raó de sexe.

  Finalment, fem una crida a totes les treballadores de la llar per organitzar-se al si de l'àmbit de les Treballadores de la Llar i les Cures de CCOO de Catalunya ia participar en la lluita per la ratificació del conveni 189 de l'OIT i per la dignificació del treball de la llar i les cures. Però també fem una crida a tota la societat per donar suport a aquesta reclamació per la dignificació necessària de les condicions laborals d'aquestes treballadores essencials.